Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Drakula - Amit tudunk róla, és amit nem

Ezt a nevet biztosan mindenki ismeri. Számos horrorfilm főszerepe volt az övé, s a vérszívás nagymestere az elmúlt évtizedek alatt olyan hírnévre tett szert, mellyel még ma is csak kevesen büszkélkedhetnek a sztárvilágban. Ráadásul, ebben a műfajban híresnek lenni nem is akármit jelent, már csak azért sem, mert sokan ma is úgy vélik, Drakula létezése csak legenda, pedig bizonyítékokat is találtak arra nézve, hogy élt egy ilyen személy Romániában.

 

Drakula vára Erdélyben
Drakula vára Erdélyben

Kételkedni szabad, emberek lévén nap, mint nap, számtalan kérdés kapcsán megtesszük, főként, ha nem akarjuk vagy nem hisszük el azt, amit mások állítanak, vagy mondanak. Tény és való viszont, hogy a kérdés, hogy létezett-e Drakula gróf, a vérszívó vámpír, talán mindennél jobban megosztja a horror világában jártas embereket, és az egyszerű földi halandókat. Te mit gondolsz erről? Hiszen ha te is szereted tövig rágni a körmödet a vámpíros filmek hátborzongató jelenetei alatt, akkor biztosan te is úgy véled, hogy igen, élt Drakula gróf valamikor és valahol Romániában. Viszont, ha véget ér a mozi s felpattansz a székből, vajon megkérdezed-e magadtól, vagy utána nézel-e annak, hogy mi is a helyzet ezzel a vámpírként emlegetett filmsztárral? Most megspórolhatod magadnak ezt a fáradságot, mert mi utánanéztük, mi az, ami tudni lehet, s mi az, ami nem tisztázott Drakulaval kapcsolatban. 

Az 1400-as évek elején Zsigmond, Magyarország akkori királya és a Német-Római Birodalom császára II. Vladot, egy akkoriban fejedelmi ranggal rendelkező személyét és annak birtokát a havasalföldi Vajdaság uralma alá vonta. II. Vladról azonban tudni kell, hogy oláh leszármazott volt, s az akkori népek szerint kegyetlen is, ezért az emberek gúnynéven csak Drakulnak, vagyis sárkánynak, ördögnek szólították, amikor a háta mögött róla sugdolóztak. Kegyetlenkedéseit mindenki ismerte, nála viszont kegyetlenebb már csak fia, III. Vlad volt, akit napjaink horrorfilmjeiben is emlegetnek, s akit a filmvásznon is viszontláthatsz. Ő volt ugyanis az, aki Drakula néven vonult be a horror történelmébe, de sokan csak „Karóbahúzó Vlad-ként” emlegetik még napjainkban is Romániában.

 

 

Igaz-e vagy sem?
Igaz-e vagy sem?

Ha viszont belegondolunk abba, hogy milyen korban is élt ez a Vlad nevű „úriember”, akkor akár azt is mondhatjuk, hogy ő csak azt tette, amit a többi uralkodói is, vagyis az erőszakot alkalmazta ahhoz, hogy céljait elérje, és azokat megvalósítsa. Célja volt például az, hogy az országban megszűntesse a lopást és tolvajlást, s tény és való, gyakran került komolyabb erőszakos összetűzésbe az ellene lázadókkal. A hadsereget gyakran használta a vele szembenálló erők leverésére, s ez jutott osztályrészül II. Mohamed szultánnak is, aki 1462-ben betört a Havasalföldre és szembe találta magát Drakulával. Persze, koránt sem volt szó vérszívásról, vagy hasonló vámpíros cselekedetről, megmozdulásról Vlad részéről, egyszerűen fegyverrel akart véget vetni a török előrenyomulásnak. Sőt, még a szultán ellen is merényletet tervezett, ami végül kudarcba fulladt, így kénytelen volt elmenekülni az országból és segítséget kérni Mátyás királytól. 

Mátyás azonban cselszövést gyanított a segítségkérés mögött, ezért Drakulát elfogatta, s Budavár börtönébe vetette, ahol 12 évig raboskodott a Havasalföld „vámpírja”. 1476-ban kiszabadult a fogságból, s akkor visszatért Erdélybe, hogy újra elfoglalja fejedelmi trónját, amit azonban nem sokáig élvezhetett, hiszen három hónap múlva alattvalói végeztek vele, lehet, hogy éppen akkor is valami „rosszban sántikált” az ördög fia. Hogy vámpír volt-e vagy sem, azt senki sem tudja. Annyi biztos csupán, hogy III. Vlad nem riadt vissza a kegyetlenkedéstől, s gyakran élt annak alkalmazásával. Persze ez nem jelenti azt, hogy vért kívánt, amikor lement a Nap, vagy hogy egyetlen harapással bárkit vámpírrá változtatott volna. Még ma sem tudjuk, hogy mennyi a valóságalapja ezeknek a történeteknek, s mennyi amit az emberek maguktól tettek hozzá ahhoz, amit Drakuláról hallottak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

What causes superior blood difficulty

(Ashoombtus, 2018.10.11 22:36)

Torsion bras de quelqu'un est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre determination bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-5-mg-prix-maroc/

Reading the green blood weight guidelines

(Ashoombtus, 2018.09.27 13:48)

Compression est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre moelle bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-pas-cher-france-juillet/

...............................

(Fanni, 2009.10.25 18:39)

Sztem élhetett csak nem vámpírként hanem kegyetlenkedő grófként.

Re: ...............................

(Pusztai Míra, 2015.02.18 11:04)

JUDHNFCUZHNGHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Uránváros

(Pusztai Míra, 2015.02.18 11:03)

Szerintem ez nagyon,nagyon jó beszámoló volt.

helo

(ebkutya, 2010.12.22 20:42)

Van egy másik "drakuláról szólo" cikk ha gondolod elolvashatod,szerintem ugyanolyan jó mint a tied::))))
ahol megtalálod:www.erdekessegeklap.eoldal.hu :)
És egyébb jó sztoryk vannak ott::))) Ami talán érdekelne::)))))))
Üdv.:Kittocka

.........

(Mazsgard, 2010.04.05 20:08)

Szerintem egy csomó hazugsagot összehord mindenki...
de nem tom de ez az oldal nagyon jó lett!*.*
puszi: Mazsgard ///10szerver

marha1972@freemail.hu

(marha72, 2008.12.12 14:53)

na szoval 1994-ben megnyitották a nagyközönség elött vlad depes várát de bele raktak egy eredeti vlad viasz figurát hogy élethübb legyen a vár azon az éjjeken mikor ezt megtették vihar tombolt a vár környékén és reggelre eltünt a visz bábu.azt beszélik a várt ismeröi hogy drakul-grof nem szereti ha másolják ezért el ment és elvitte a hasonmását forrás diszkoveri chanell

 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Január / 2021 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 108506
Hónap: 5301
Nap: 190